Logo Tversted bjærgelaug

Velkommen til Bunkergruppen Hirtshals

Kontakt: Flemming Hammer

Telefon: +45 28296707

Mail: bunkergruppenhirtshals@gmail.com

Facebook: facebook.com

 

BUNKERTURE I TVERSTED.


Hvert år i Tversted er militærhistoriker Flemming Hammer fra Bunkergruppen Hirtshals, klar til at give både lokale og gæster, en spændende historisk bunkertur rundt i det store kanonbatteri "Stutzpunkt Tversted"

De sidste 7 sæsoner er bunkerturene i Tversted, vokset sig til en stor succes og
over 500 besøgende turister og lokale, deltager hvert år på bunkerturene og interessen er støt sigende år for år.
Det er hovedsageligt danske gæster der deltager på de guidede ture og derudover er der mange foreninger og firmaet der bestiller en bunkertur i Tversted.
Det er formanden for Bunkergruppen Hirtshals, Flemming Hammer, der selv er guide på alle bunkerturene i Tversted.

HISTORIEN.
Om morgenen d. 11 april 1940 kørte de første tyske soldater ind i Tversted og ialt ankom der en fast styrke på 102 marinesoldater og 60 hærsoldater.
Deres opgave var at påbegynde et stort marine-støttepunkt i Tversted og udbygningen fortsatte frem til 1945 hvor kanon-batteriet stod færdigt, med 4 store flåde-kanoner, 52 beton-installationer 
og over 16 km løbegange.

Det tyske kanonbatteri i Tversted, havde til formål at sikre vejen op fra stranden og farvandet ud for kysten imellem Hirtshals og Skagen, samt vanskeliggøre en fjendtlig landgang fra nord, ved hjælp af de tyske flådekanoner og de tyske marine-soldater.

De tyske hær-soldater, opbyggede ligeledes et yderst effektivt infanteri-støttepunkt i Tversted, der med kampklare infanteri-soldater, havde til formål at beskytte batteriet samt bevogte vejen fra syd.

Batteriets hovedvåben var fire 10,5 cm kanoner der var placeret i åbne betonbriske, med tilhørende ammunitionsbunkere, mandskabsbunkere, ildleder-bunker, samt ialt 52​ beton-installationer i form af mortèr-bunkere, maskingeværsbunkere, sanitets-bunkere mm.

NUTID.
De 52 bunkere de er bygget i kanonbatteriet er anderledes fra andre kendte bunkersområder, da stort set alle de tyske bunkers ligger på privat grund, hvilket har betydet at man i Bunkergruppen Hirtshals, har brugt mange timer på opsøgende arbejde og kontakt til lodsejerne, og lavet aftaler om at bunkerne må fremvises på bunkerturene.

I efteråret og vinteren over, bruges der mange timer på at klargøre området til næste sæson, der er bunkere der sander til, stier der gror til og ny aftaler der skal indgåes med henblik på nye og spændende ruter.

BUNKERGRUPPEN HIRTSHALS.
Siden 1991 har Bunkergruppen Hirtshals eksisteret, og blev oprettet da man startede med at grave det store bunkersanlæg "10 batteri" frem, der ligger oppe ved Hirtshals Fyr.
Bunkergruppen Hirtshals brugte knapt 10 år på at lave bunkermuseet og drev selv museet og de guide ture de første 16 år, indtil VHM ( Vendsyssel Historiske Museum ) overtog drift og formidling.
Bunkergruppen Hirtshals er idag VHM's officielle arbejdsgruppe i bunkermuseet og står for vedligeholdelse og reparationer af bunkerne mm. hvor Flemming Hammer er formand for en lille eksklusiv skare af ligesindede bunkers-intereserede.

HVOR OG HVORNÅR.
Hver Tirsdag i sommerferien og Lørdag i efterårsferien, tager Flemming Hammer os med på denne spændende bunkertur og bringer os rundt i stort set hele fæstnings-området, hvor den erfarne guide tager os med rundt og ser både kanonstillinger og mandskabsbunker, samt en tur ned i ildlederbunkeren.
Man kommer også forbi masser af bunkere, løbegrave og tyske efterladenskaber fra krigen og turen går også forbi det store infanteri-område, hvor de tyske hær-soldater holdte til og der er mulighed for at se eksempler på forsvaret af batteriet imod landsiden.
Afslutningsvis ser man på de tyske bunkere, som folk i dag har valgt at bruge på nye og alternative måder.

Der er traditionen tro nye tiltag hvert år, så der er derfor altid nye bunkers der bliver besøgt og nye spændende historier der bliver fortalt.

Man mødes TIRSDAG KL 19.00 i de annoncerede uger 28-29-30-31-32-33 ved bænken foran Polarkiosken ved feriehotel Tannishus.
(I efterårsferien uge 42 lørdag kl 12.00.)

Husk fornuftigt fodtøj og evt. en lygte.

Turen tager ca. 2 timer og koster kr. 20,-
(Gratis for børn)

Foreninger i Tversted

Kalender

december   2021
M T O T F L S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Del os på de sociale medier
Besøg os på de sociale medier